Blekingegatan 32 – Lena Einhorn

När jag för något år sedan läste Lena Einhorns bok ”Siri” så blev jag bara så fascinerad, att någon kunde skriva så levande om någon som levde för hundra år sedan. Dessutom har jag sedan högstadietiden haft det svårt med Strindberg och Siri handlade ju om en av hans fruar, kanske vore det en idé för lärare med motsträviga Strindberg-läsare att just läsa Lenas bok om Siri istället.

Hur som helst det här skulle ju handla om hennes bok om Greta Garbo, precis när hon blir Garbo, alltså boken som heter ”Blekingegatan 32”. Det är adressen som Greta är uppvuxen på och den ligger på södra delen av Söder i Stockholm, långt innan det var en massa hipsters som flyttade dit. För min del är det extra roligt att läsa boken i och med att den delvis utspelar sig där, jag bodde ett kvarter bort under mitten nittiotal, då var det givetvis ganska så uppstädat, inga dass på gården, men människorna var delvis de samma, med ett ungkarlshotell på hörnet där det hängde A-lagare och knarkare.

Det som är så bra med Lenas porträtt av människor är att de aldrig är ensidiga, de får ett djup och är precis så där motstridiga som människor oftast är i verkligheten. Javisst var Greta väldigt blyg, men samtidigt vågade hon ställa sig upp och spela teater bland människor. Och visst höll hon avstånd till sina klasskamrater, men hon stannade kvar om någon fått kvarsittning för att trösta dem. Jag tror det är en del av vinnarstilen i boken, sedan är språket lätt och ändå väldigt varierat. Brev finns med i mer eller mindre originalutförande, och så finns det stycken som är skrivet med helt modernt språk. Boken växlar mellan två tidsepoker, hennes liv innan och under scenskolan och hennes liv som stor filmstjärna i USA. Efter att ha läst boken så tycker jag mig förstå varför hon inte ville spela in mer film.

Andra som har skrivit om ”Blekingegatan 32”:

http://www.svd.se/kultur/litteratur/greta-garbos-1920-tal-far-liv-i-sprudlande-karlekshistoria_8495192.svd

http://www.gp.se/kulturnoje/recensioner/bocker/1.2012507-lena-einhorn-blekingegatan-32

http://www.sydsvenskan.se/kultur–nojen/det-hoga-priset-for-gudomlighet/

http://minnajonsson.se/info/recension-4.html

https://johannasdeckarhorna.wordpress.com/2015/01/07/blekingegatan-32-av-lena-einhorn/

http://bibliophilia.se/?p=5291

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s