Kvinnodagen!

Det är den där dagen igen, ni vet den dagen man faktiskt kan se fler kvinnoporträtt än mansporträtt i tidningen, den där dagen som man ska ägna sig åt att diskutera varför kvinnor har lägre lön än män, varför män slår kvinnor och varför kvinnor tar ut 75% av föräldrarledigheten och så vidare. Sedan konstaterar man lite försiktigt att jo det har ju blivit något bättre, men det går långsamt.

För mig känns det som att det går otroligt långsamt, min farmor föddes 1919 och innan hon föddes så tog hennes mor studenten, som privatist! Eftersom min farmors mor ville bli läkare var hon tvungen att läsa naturkunskap, och tidigt 1900-tal så gick det inte an att unga kvinnor läste sådana ämnen i samma rum som unga män. Hon fick helt enkelt söka sig till en privatskola där de hade en klass med enbart kvinnor. Ja, det är mer än 100 år sedan, men ibland känns det som att det inte har hänt så himla mycket sedan dess. Visst kvinnor och män kan gå i samma klass numera, men fortfarande 2014 fick kvinnliga civilingenjörer 750kr mindre i månaden i ingångslön än sina manliga dito (http://www.ingenjoren.se/2014/03/man-far-hogre-ingangsloner-2/).  Det kan tyckasa liten skillnad, men det är 9 000kr om året, och då pratar vi ingångslön, något säger mig att det blir värre längre fram i karriären!

Då är ändå civilingenjör ett strålande val av utbildning för kvinnor som vill ha mer i plånboken, de typiska kvinnoyrkena ligger betydligt sämre till.

Sedan kommer man till de betydligt mörkare ämnena, kvinnomisshandel. Något som de flesta tror inte händer, i alla fall inte i vanliga svenssonsförhållanden. Bland mina vänner har jag sett några för många fall för att kunna tro det. Vad jag sett så är det just alldeles vanliga Svenssons som tar till våld, kanske just för att ingen kan tro något sådant om dem? Din hyggliga kollega kan faktiskt vara en otrevlig jävel!

Men när denna dag är över så kan man ju lugnt luta sig tillbaka och fortsätta som tidigare…

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s