Ekoutmaningen – två ekologiska matmånader

I januari bestämde vi oss för att under två månader enbart handla ekologisk mat hem. Har vi klarat det eller har vi fuskat? Nja, vi har faktiskt fuskat lite, det finns inga ekologiska hämtpizzor och vi lyckades inte hitta vare sig färska räkor eller inlagd sill så när suget blev för stort så hoppade vi över skaklarna!

Hur har det gått annars? Jo, det var ju som sagt en del matvaror som var svåra att hitta i ekologisk variant och olika butiker har olika ekologiskt sortiment. Förvånande nog var det svårt för oss att hitta något ekologiskt bröd på stora ICA, när det fanns jättemycket på vår lilla COOP. Men vi har det samtidigt lättare än en del andra genom att vi har en butik som enbart säljer ekologisk mat på gångavstånd Ekodirekt. Man kan inte hitta allt inne på Ekodirekt, fisken säljs endast i fryst skick, inlagd sill saknar jag, men det finns makrill- och tonfisk-konserver och vanliga kaviar. Men det mesta i grönsaksväg, gryn, pasta och konserver och liknande finns och faktiskt ganska precis det vi behöver av mejeriprodukter och kött.

Det har inte känts som att vi har varit låsta, utan vi har kunnat laga mat som vanligt. En bonus har blivit att vi köper andra saker än mat som ekologiska, till exempel bomull och tandborstar. När vi gått i vanliga affärer så blev det nästan en sport att hitta de ekologiska produkterna.

Har det blivit mycket dyrare för oss med att endast köpa ekologiskt? Nja, vi köpte ju mycket ekologiskt innan så vi märker inte så mycket av det. Vi äter ganska mycket vegetariskt och då blir det inte så stor skillnad som om man hade ätit kötträtter varje kväll.

Nu är de två månaderna över, kommer vi sluta helt med vårt lilla experiment? Nej, faktum är att vi fortsatt av bara farten, fast vi tillåter oss lite fler undantag. Vårt närmsta lilla bageri Bonne Femme har inget ekologiskt certifierat, men de gör ju fantastiskt gott bröd, så där handlar vi i alla fall.

Och när jag precis skrivit klart det här så upptäcker jag att någon annan har tänkt precis likadant. Hej Ekopappan! Och vill man ha nya utmaningar hela tiden kan man gå hit ekoutmaningen.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s