Underskott på kvinnor i IT-branchen

DN skriver idag om att det är brist på kvinnor i IT-branchen http://mobil.dn.se/ekonomi/it-branschen-hotas-av-brist-pa-kvinnor/ och det stämmer att det är en kraftigt underskott på kvinnor inom IT. Ena delen av analysen tror jag är riktig, man måste börja tidigare med IT i grundskolan för att fånga tjejernas intresse. Den andra delen av analysen att det är fel på företagskulturen inom it-branschen-hotas-av-brist-pa-kvinnorbolagen håller jag inte alls med om. Är det en bransch som är väldigt öppen för olika människor och olika sätt att arbeta så är det inom IT. Branschen är såpass ny att den fortfarande håller på att formas, inte ens vad alla titlar står för finns det enlighet om (googla IT-arkitekt så förstår ni vad jag menar). Som småbarnsförälder så är det nog få branscher som kan så enkelt anpassas efter sina möjligheter att arbeta. Måste du gå tidigare för att hämta från dagis så brukar det gå att ordna, du kanske kan jobba en timme efter att dina barn har somnat.

Vad det gäller bemötandet så har jag träffat på väldigt få mansgrisar inom IT. Man kan kanske tycka att datanördar är tråkiga, men de är garanterat snälla.

Tillbaka till utbildningen, där tror jag som sagt var på att börja tidigt, men inte det där vanliga med att de ska ha en padda från första klass, det kanske kan vara bra av andra orsaker men inte för attköra sig IT. Istället tror jag på att förklara vad man kan göra med hjälp av datorer. Limbitless http://www.limbitless-solutions.org/ besöker till exempel skolor och visar hur man kan använda en 3D-skrivare för att skriva ut proteser till folk som saknar en hand eller en fot.

Vissa hur man kan programmera en symaskin till att sy ett coolt mönster. Visa hur man kan programmera kassaapparat, eller att göra ett mobilspel. Vissa att det är kreativt, visa att det är ett hantverk, visa att det krävs fantasi och visa att man arbetar bäst i grupp med att lösa problem! Men gör det tidigt, innan de har börjat högstadiet!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s